Onderwijs

De vakgroep onderwijskunde ondersteunt de afstudeerrichting ‘pedagogiek en onderwijskunde’ binnen de master pedagogische wetenschappen.

 

 

Waar staat de afstudeerrichting ‘pedagogiek en onderwijskunde’ voor?

 

‘Embracing complexity’ is de kern waar we voor staan en waartoe we opleiden. Je herkent het aan onderwijskundigen/studenten:

  • die vanuit verschillende perspectieven redeneren: ze denken kritisch, staan open voor verschillende theoretische en methodologische perspectieven, en kunnen die in rekening brengen. Zij zijn er zich van bewust dat een situatie of probleem meestal complex is en beïnvloed wordt door een veelheid aan factoren.
  • die vanuit een maatschappelijke reflex denken en handelen: ze zijn zich bewust van en proactief in het nemen van verantwoordelijkheid voor de samenleving.
  • die oplossingsgericht zijn: ze zoeken mogelijke oplossingen voor problemen, in plaats van alleen te focussen op de problemen zelf en dit via een positieve benadering en creatief denken. Zij vinden het belangrijk om een probleem goed te doorgronden in plaats van te opteren voor een simplistische of oppervlakkige benadering.
  • met een brede empirische kijk: ze hebben een onderzoekende houding en kunnen een veelheid aan onderzoeksbenaderingen hanteren.
  • die breed inzetbaar zijn: ze komen terecht in een veelheid aan werkcontexten die gericht zijn op leren, trainen, coachen, opvoeden, vormen, opleiden, professionaliseren en educatie.

 

Hoe ziet het programma eruit?

 

Binnen de afstudeerrichting duik je in verschillende opleidingsonderdelen die je willen vormen tot de brede professional die wij voor ogen hebben.

Ook de manier van werken is afgestemd op onze visie. We nemen je mee in ons ‘studioconcept’.

Tijdens dit studiowerk beogen we expliciet de transfer en het leren toepassen van de in de eerste zes weken aangebrachte kennis en vaardigheden. Hier wordt op ingezet via complexe en authentieke opdrachten, die tegelijkertijd inzetten op het verwerven van diepgaande disciplinespecifieke en generieke competenties, alsook op 21st century skills (bv. probleemoplossingsvaardigheden, samenwerkingsvaardigheden en teamwork, communicatie-vaardigheden, kritisch denken en redeneren, creativiteit, zelfregulatie, argumentatie-vaardigheden), vanuit de idee van de ‘T-shaped professional’.

 

 

Wat na de opleiding?